"Kyssa stigbygeln"

Man böjer hästen först från marken "ifrån sig" så att hästen får kyssa stigbygeln på motsatt sida. Dett gör man från marken ett par gånger tills hästen hajjat, sen sitter man upp och gör samma sak stillastående. Sen tar man övningen i skritt, helt enkelt böjer hästen i skritten och hästen snurrar då runt runt och tillslut stannar -och får eftergift. Detta skall påverka hästen så att den vet att böjning är tryggt och lätt. Det är oxå en utmärkt ledarskapsövning.
Ni som gör de i skritt och andra gångarter kallar man de ju inte för "kyssa stigbygeln", eller de flesta kanske inte gör de? Men jag gör de oftare iaf. Gör ni denna övning före ni sitter upp? Har ni testat? Ska ni testa?
Det kan även faktiskt vara farligt för hästen om man gör de på fel sätt, har jag förstått, man måste ofc ge eftergift gång på gång! Så man kanske inte ska göra de om man inte kan? rekommenderas, hästarna kan bli riktigt stela av denna övning om man gör dem på fel sätt som om man sku hela tiden ha spänt i båda tyglarna och dra hästen till ena sidan.
Men denna övning är sjukt grym tycker jag, fick t.ex. Bangsi blev mycket mjukare av denna övning!
Google bild

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0